Presentaties 4.0

Op maandag 12 februari vond in het Rotterdam Ahoy Congres Center voor de 4e keer het Sporthopaedie congres plaats. Onderstaand een korte terugblik op het programma. 

Denise Eygendaal

The importance of being a mover

De Griekse arts Hippocrates zei al in de vijfde eeuw voor Christus: van eten alleen blijft de mens niet gezond. Er is ook beweging nodig. Dat laatste zijn wij – 25 eeuwen later – steeds minder gaan doen. Tijd om de dagelijkse portie beweging weer tot routine te maken, vindt orthopedisch chirurg prof. Denise Eygendaal. ‘Dokters moeten steevast vragen aan hun patiënt: hoe gaat het met bewegen?’

Jacco Spermon &

Bas Maresch

MSK Ultrasound, to see or not to see

Echografie is geen voorbehouden handeling voor de radioloog. Door verbeterde technieken, prijsdalingen is de echoapparatuur voor een steeds breder publiek beschikbaar. Mede ook door professionalisering van andere (para)medische beroepen wordt de echo ook steeds meer in het veld ingezet voor sportgerelateerde klachten. 
Voor de een is de echo een tool om een diagnose te bevestigen, voor de ander juist meer als differentiaal diagnostische tool om een klacht verklaren. 

De vraag is wel of je ziet wat je wil zien, of je ziet wat je moet zien en of je het geheel wel overziet? Hoe ga je hier als professional mee om?

Robert-Jan de Vos

Tendinopathy – is it all overuse? 

Achilles tendinopathie is een veelvoorkomende aandoening met lokale pijn en verminderde prestaties. Overbelasting wordt vaak genoemd als oorzaak, maar andere factoren zijn ook belangrijk. In Nederland is een richtlijn ontwikkeld voor de behandeling, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en praktijkervaring. Belangrijke behandelingen zijn patiëntenvoorlichting, belastingsadvies en oefentherapie. Onderzoek naar prognostische factoren en toekomstig onderzoek binnen dit gebied zijn belangrijk voor geoptimaliseerde behandelingen.

Tom Piscaer

Osteochondritis Dissecans, fix it before you can run!

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening waarbij het kraakbeen en het onderliggende bot in een gewricht beschadigd raken. Dit kan leiden tot loslaten van stukjes kraakbeen en bot, wat pijn, zwelling en beperking van de beweging veroorzaakt. Het treft vaak de knie, en de oorzaak is niet altijd duidelijk, maar overbelasting en letsel kunnen een rol spelen. Behandeling omvat rust, fysiotherapie en in sommige gevallen chirurgie om losse fragmenten te verwijderen of het beschadigde gebied te herstellen.

Edwin Goedhart

Emergency Medicine: the KNVB Perspective

In de wereld van de sport zijn blessures onvermijdelijk en vereisen vaak onmiddellijke en deskundige medische interventie. Vanuit het perspectief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) werpen we een diepgaande blik op de rol van spoedeisende geneeskunde binnen de voetbalwereld. Als sportarts en bondsarts bij de KNVB, heeft Edwin Goedhart een unieke kijk op hoe noodsituaties worden aangepakt binnen deze dynamische sportomgeving. In deze presentatie verkennen we de uitdagingen, protocollen en best practices die worden toegepast in de spoedeisende zorg voor voetbalgerelateerde blessures. Door zijn ervaring en expertise te delen, biedt Goedhart ons waardevolle inzichten in het effectieve beheer van noodsituaties op het voetbalveld, en hoe deze benaderingen kunnen worden toegepast in bredere contexten van spoedeisende geneeskunde.

Tim Janssen &

Jan Muller 

Professional Performance Enhancing Training

In de competitieve wereld van het professionele voetbal is optimale prestatie van cruciaal belang. Feyenoord deelt vandaag haar inzichten en benaderingen in het verbeteren van de prestaties van haar spelers. We zullen verkennen hoe geavanceerde trainingsmethoden, wetenschappelijk onderbouwde benaderingen en innovatieve technologieën worden ingezet om atleten naar hun hoogste potentieel te brengen. Laten we samen ontdekken hoe Feyenoord op professioneel niveau trainingen ontwerpt en implementeert om hun spelers te helpen excelleren op het veld.

Joost van der Hoek

Can you buy the best team? 

Topsport kent geen compromissen, het is goed of slecht. Maar is dat zo? Om tot succes te komen met een team, is het net als de ontwikkeling van een kind; nature en nurture. In de topsport, echter, is het resultaat zo bepalend voor alles wat er binnen een organisatie vervolgens gebeurt, zowel in positieve als in negatieve zin, dat het derhalve van onmiskenbaar belang is om goede mensen op cruciale posities binnen een sportorganisatie neer te zetten; dit is de nature kant van de ontwikkeling. Het is vervolgens aan deze personen om het nurture onderdeel te ontplooien en dit geldt niet alleen voor henzelf maar ook voor de medewerkers die direct onder hun verantwoordelijkheid vallen. Daarbij is nog een factor cruciaal in dit gehele proces; vertrouwen. Wat dat betreft is het werken in de topsport net een huwelijk, in goede en slechte tijden. Echter, zoals gememoreerd, het resultaat is daarin soms (irrationeel) verantwoordelijk in de besluitvorming resulterend in “onhoudbare” conclusies en gevolgen. De Feyenoord-ontwikkeling van de afgelopen jaren gaat in grote lijnen ook over nature & nurture met als navelstreng het onderlinge vertrouwen, waarbij “de wet van snuf” en “capitalism rules” altijd op de achtergrond aanwezig zijn.

 

Duncan Meuffels & Jacco Zijl

 

The perfect Anterior Cruciate Ligament Reconstruction

Een presentatie met verschillende visies op wat de perfecte kruisbandrecontructie is en hoe dat die gedaan kan worden. 

Guus Reurink

Leg muscle injuries, what do we need to know more? 

Voorspelling van de duur van een blessure na een spierblessure moet gebaseerd zijn op klinische bevindingen; beeldvorming heeft zeer beperkte toegevoegde waarde. Zelfs met de sterkste voorspellende variabelen is de voorspelling van de blessureduur vlak na de blessure onnauwkeurig. We raden daarom af om zo’n voorspelling te doen, omdat dit onrealistische verwachtingen schept. Alleen door de geblesseerde atleet te monitoren met een klinisch onderzoek op vervolgafspraken kan een nuttige voorspelling van de blessureduur worden gegeven. De talrijke beschikbare classificaties van spierblessures op basis van beeldvorming ontberen momenteel een op bewijs gebaseerde rationale.

 

Ilse Paulis &

Lisa Worner

The road to the best team performance

Als ervaren roeisters en leden van het Nederlandse Olympische roeiteam delen Ilse en Lisa hun inzichten en ervaringen over het pad naar optimale teamprestaties. Deze presentatie belicht de toewijding, de uitdagingen en de strategieën die hebben bijgedragen aan het succes van het Nederlandse Olympische roeiteam. Ze schetsen hoe teamwork, mentale veerkracht, en technische vaardigheden samenkomen om een winnende formule te creëren. 

Roelof Hut

Chronobiologie in de sport

Roelof Hut benadrukt het belang van chronobiologie in de sport, waarbij hij wijst op de invloed van natuurlijke biologische ritmes op prestaties en herstel. Hij benadrukt dat het begrijpen en optimaliseren van deze ritmes kan leiden tot verbeterde trainingsresultaten en prestaties. Dit omvat onder andere het afstemmen van trainingen en wedstrijden op het individuele chronotype van atleten en het gebruik van tijdige voeding en rust om prestaties te maximaliseren.

2025

Save the date:

3 februari 2025 

Op maandag 3 februari 2025 organiseren we opnieuw een sportgeneeskundig congres tijdens het ABN AMRO OPEN. Dus noteer deze datum vast in je agenda.